Ce înseamnă pentru copil să aibă propria lui camera?


Ce înseamnă pentru copil să aibă propria lui camera? Cum îi puteți oferiți un mediu primitor și sigur pentru el?

Există foarte multe momente importante în dezvoltarea fiecărui copil: când leagă primi pașii, când rostește primele cuvinte, când poate merge autonom la toaletă sau când începe să doarmă singur în propriul lui pat, chiar și singur în propria lui cameră. Fiecare etapă este important să fie treptată, cu blândețe și respectând ritmul propiu al copilului. Copilul începe să câștige o autonomie și să își asume responsabilitatea prin preluarea propriul spațiu. Un spațiu care să-i asigure nevoia de intimitate, dar și în același timp, să-i ofere libertate de mișcare, de joacă și de învățare.

Știți că mediul în care trăiește și se joacă copilul dvs. este un stimulent fundamental pentru dezvoltarea lui?
Cum știm care elementele și obiecte îi sunt necesare pentru precesul lor continuă de dezvoltare?

În primul rând, noi părinții e necesar să observăm cu mare atenție și să punctăm care sunt interesele lor și să-i stimulăm. Amenajarea și decorarea unei camere inspirate de metodologia Montessori, este opțiunea ceea mai benefică și recomandată pentru dezvoltarea celor mici. Copilul va avea mai multă libertate, va avea la îndemână toate instrumentele necesare pentru a își satisface curiozitatea într-un mod care îl va ajuta să fie autonom, independent și responsabil.

Adaptarea unui mediu sigur pentru copil implică să punem toate obiectele din camera la nivelul adecvat cu înălțimea copilui, să aibă el acces peste tot și să poată umbla singur fără să ceară ajutor. Materiale folosite trebuie sa fie „naturale”, pe cât posibil. Spațiul sa fie aerisit, ordonat și atent securizat.


PĂTUȚUL CU SALTEA LA NIVELUL SOLULUI elimină riscul de a cădea din pat în timpul somului. Copilul are acces ușor, poate urca și cobori din pat când dorește, fără intervenția unui adult. În acest fel sunt încurajate explorarea liberă și un mediu sigur de dezvoltare.

Recomandăm să nu puneți saltea direct pe podea, chiar dacă aveți încălzire prin podea. Trebuie sa există un minim de 2 cm liber între saltea și podea, sa circule aerul și pentru a evitat zone de umezeală și mucegai.

Vă recomandăm acest model de patuț, un cadru simplu, rezistent și stabil în forma de căsuță pentru a delimita bine spațiul de dormit. Acest model permite atât o vedere de ansamblu a camerei, cât și independența de mișcare. Confecționat din lemn masiv, un material natural, bine finisat, colțuri bine rotunjite și plăcut la atingere. Formă sa jucaușă o să fie adorată de copil, mersul la somn o să devină o plăcere.

Acest model poate fi și în varianta cu protecții laterale pentru copii mai mici. Modelul nostru PROPAT are protecții laterale detașabile care le puteți da jos atunci cand copilul este mare și nu mai exista pericol sa cada din pătuț. Pentru mai multe modele de pătuțuri vă recomanăm acest articol.


SPAȚIILE DE DEPOZITARE trebuie să fie la nivelul copilului, deschise și accesibile. Copilul își poate lua singur lucrurile sale și ulterior să le așeze la loc, fie că e vorba de hainuțe sau orice obiect de care are nevoie. Hainuțele trebuie sortate, ordonate, ciorapei și caciulițe depozitate în cutiuțe deschise. Jucăriile, carțile, obiectele senzoriale și materiale de activitați trebuie sa fie ordonate și schimbate periodic, prin rotație. Să nu fie multe, nici aglomerate.

Acest cuier de haine este potrivit pentru a stimula independența. Copilul poate să aleagă cu ce să se îmbrace și ulterior să le pună la loc. 

Vă recomandăm și acest dulap de jucării și cărți, un corp de mobilier spațios, util și care nu ar trebui să lipsească din camera copilului tău. Confecționat și lucrat manual, din lemn masiv. ​Bibliotecă tip căsuță este spațioasă și cu un design jucăuș. Stimulează împrietenirea prin joacă a copilului cu lumea fascinantă a cărților. Fiind construită la nivelul copiilor, își pot lua singuri cărțile să le răsfoiască și ulterior să le așeze la loc. Lectura stimulează creativitatea și dezvoltarea limbajului, iar mobilierul la nivelul de acces al copilului îi crește stima de sine.


Pentru COLȚUL DE LECTURĂ nu aveți nevoie de mult spațiu, îl puteți amenaja împreună cu cel mic, ascultați-i propriile idei! Este totuși spațiul lor de liniște unde vor visa cu ochii deschiși și vor călători în lumea poveștilor. Să fie un colț luminos, de preferință lângă un geam. Veți avea nevoie de o salteluță sau pernuță confortabilă, pe care să stea copilului. Să fie mereu la îndemână cărți de citit pe ințelesul copiilor, poezii, despre natură, cu animale, cu obiecte și despre rutina zilnică.

Acest set de minirafturi pentru cărți  reprezintă o soluție excelentă de organizare a cărților, se pot expune cărțile în întregime, cu coperta în exterior. Celor mici le este mai greu să aleagă cartea doar după cotor, ei caută imaginea. Așezate la nivelul copilului, aceste rafturi îi oferă posibilitatea de a-și lua singur cărțile dorite, este stimulată inițiativa și independența. Un mobilier minimalist, ce ofertă un mediu organizat, ocupă puțin spațiu, și oferă la schimb o invitație la citit și răsfoit cărți educative. Și corturile de joacă sunt recomadate pentru locul de lectură, micii cititori vor fi încântați să aibă un spațiu doar al lor, intim și liniștit.

Puteți opta și pentru varianta cu rafturi cu textil pentru cărți, care permit stocarea un număr mare de cărți intrun loc mic. Cărțile sunt expuse cu coperta în exterior.


Stabiliți un COLȚ DE ACTIVITAȚI EDUCAȚIONALE ȘI CREATIVE unde cei mici să își dezvolte exprimarea creativă prin simțuri. Un loc doar a lor, unde vor desena și modela cu plastilină în voie. Ideal ar fi lângă un geam, să fie bine iluminat. Alegeți un set de masuță cu scăunel care să aibă înalțimea corespunzatoare vârstei celui mic. Foarte important este locul de depozitare al materialelor artistice, creioanelor și vopselelor. Ce ziceți de biblioteca tip căsuță menționată mai sus? Peretele poate fi decorat cu planșe decorative poziționate la nivelul copilului. Alegeți modele colorate sau cu mesaje motivaționale. Vă recomandăm și aceasta planșă cu harta lumii, și aceasta căsuță decorabilă pentru expunerea creațiilor din plastilină.


SPAȚIUL BINE SECURIZAT, fără colțuri și obiecte periculoase. Cablurile pot fi mascate cu acest model de gărduleț fixat la perete. Cea mai elegantă soluție de a acoperii caloriferele din cameră este folosind măști, care pot fi personalizate și decorate după preferințe și stilul fiecăruia.


ACCESORIILE TEXTILE personalizează camera copilului și completează decorul camerei. Puteți alege împreună cu cel mic lenjerie pat, perdelele și draperiile, pernuțele decorative, salteluță de joacă și covorul. Vă recomandăm lenjerie noastra din colecție „pentru vise colorate” tesuta din bumbac 100% fină și plăcută la atingere, recomandată pentru pielea micuților. Mai multe modele le descoperiți aici.

Pernuțe decorative în forma de unicorni, elefantuțe sau norișori le puteți folosi pentru și colțul de lectură. Într-o cameră mică, spațiul se poate maximiza realizând colțul de lectură din două perne comode și colorate. Salteluța de joacă este ideală atât în colțul de lectură, cât și pentru a oferi un spațiu comod și moale de joacă. O puteți așeza în cort sau pe podea. Saltelele noastre model Teepee se potrivesc ca și bază de cort. Covorul are atât un rol decorativ și funcțional, cât și pentru delimitarea spațiului de joacă sau de lucru. Metodologia Montessori recomandă rularea și depozitarea covorului după sesiunea de joacă. Noi recomandăm ca fiecare familie să adapteze nevoilor sale modul de utilizare.              

Sperăm să vă fie de folos acest articol și recomandarile noastre!

Implicați copilul în decorare, în alegerea accesoriilor, în acest mod trecerea o să fie mai ușoară. Să nu uitați, camera copilului trebuie să ofere în primul rând siguranță, să fie aerisită, ordonată și frumoasă, să imprime căldura umană.

Abonare la newsletter

  • 0
  • 0

Coș (0 Obiecte)

Item removed. Undo