Activități în aer liber pentru copii.

 

Dacă iarna e mai greu să petrecem ore întregi afară, atunci când vremea se încălzește ar trebui să stăm cât mai mult afară cu cel mic, indiferent de vârsta copilului. Mai jos veți gasii câteva idei de activități pe care se pot face cu cel mic în aer liber: pe terasă, în grădină, în parc, în afara orașului, la munte sau la mare.


Grădinăritul, conform studii este cea mai sănătoasă activitate în aer liber pentru copii, dar este considerat și o experiență senzorială complexă care permite copiilor să se conecteze cu natura. Prin intermediul grădinăritului, copilul va înțelege ciclul vieții precum și ideea de responsabilitate, îngrijire, independenta și grija fata de mediu. Copilul vă conștientiza sursă mâncării.  Săpatul, plantatul, plivirea și alte sarcini repetitive care necesită forță sau întinderi sunt forme excelente de exerciții fizice.

Pentru a-i trezi interesul, trebuie pregătit un colțișor de gradina pentru cel mic, acest spațiu trebuie să fie amuzant și captivant. O bucățica din gradină delimitat unde va putea cultiva orice dorește,  fără a aduce atingere celorlalte plante din gradina, sau un spațiu amenajat cu recipiente adecvate pentru plante (fiecare recipiente trebuie să aibă orificii de drenaj pentru a evita putrezirea rădăcinilor). Să nu uitam de unelte necesare: greblă, sapă, lopată, mistrie și containere pentru udat. Acest colțișor ar putea reprezenta pentru el chiar și un loc al aventurii.

Copiii iubesc culoarea, iar mica sa gradina poate fi un loc foarte colorat prin intermediul cărora se poate face proiecte educaționale pentru învățarea culorilor.


Vânătoare de insecte este o activitate în care pot fi implicate mai mulți copii de o dată. Implica strategie, joc în echipă și foarte multe documentație despre insecte. Copii vor putea învață denumiri științifice ale insectelor și vor fi interesați de a descoperi modul lor de viața, și cât sunt de capabile sa se camufleze în scopul de a se face cat mai puțin vizibile pentru animalele de prada.

Se recomanda să fie la îndemână o lupa, un caiet sau o lista cu numele insectelor care se vor cauta, important este sa ne documentam întâi despre care sunt insectele care exista în zona respectivă. Insectele pot fi fotografiate, după care copiii pot da viața unui album interesant.


Cine nu se gândește la șotron când au auzit pentru prima oară jocuri de trotuar? Acest clasic distractiv și simplu joc oferă oportunități de practicare a săriturilor, echilibrării, aruncării, tragerii și recunoașterii numărului. 

Pentru a juca şotron avem nevoie de o piatră cu care să aruncăm la şotron, un loc (neted si fără gropi) pe asfalt şi cretă pentru a desena spaţiu de joc. Numărul minim de jucători este de doi, neavând un număr maxim. Evident, cu cât sunt mai mulţi jucatori cu atât va dura mai mult.


Pictură în aer liber este o activitate foarte îndragită în special de pictorii în acuarela. Ia câtevă planșe, niște culori și pensule și ieșiți afară în parc, gradină sau în afara orașului. Alegeți un loc drăguț și desenați împreună. Copilul își va exersa creativitatea și dexteritatea. In loc de o pictura clasică, pe hârtia de desen, copilul poate să decoreze o piatră mare, sticlă, oviecte învechite din casa sau curte, baloane, farfurii de unica folosință, sau dragalașe forme din ipsos.

Este permisa orice improvizație, iar copilul se poate lasă absorbit de muncă să fără să fie atenționat în permanență să nu facă mizerie. La final, dacă locuiești la casă și ai curte, poți așeza operele de artă în grădină că elemente ornamentale, dacă nu, le găsești cu siguranță un loc în casă unde să fie admirate.


Copiii iubesc baloanele de săpun, in special într-o zi de vară călduroasă. Cine poate suflă cele mai mari baloane? Cine poate sparge cele mai multe baloane? Rezultatul va fi mereu același: râsete, gălăgie, fericire. 

Iar câteva baloane de săpun colorate pot animă un întreg loc de joacă în orice anotimp. Cu 235 ml vopsea tempera, 2 linguri sapun lichid de vase și 1 lingura amidon lichid se pot face rapid acasă pentru a-i bucură pe cei mici! 


Vara este momentul să scoateți Cortul afară! Cu un covoraș de joacă, câteva jucării - camioane și mașini de cărat nisip, mingii, jucării pentru nisip și niște cărți se poate face un colț magic de lectură și joacă afară. Astfel îi vei arăta că se poate juca la fel ca în interior și afară, în grădină, în timp ce profită de aerul curat și de soarele atât de important în sinteza de vitamina D.

Cel mic o să se distreze foarte mult în cort în timp ce citește sau mănâncă o înghețată. Cel mai probabil va deveni locul lui preferat de relaxare. În general, copiilor le place mult să doarmă în cort, pentru că e un spațiu mic și ferit, ca o cazemată. Alege un cort de material gros, cu mai mare grad de protecție UV și prevazut cu sistem antivânt. Descoperă gamă noastră de corturi aici.


Ideea de a lua masă în natură impreună cu familia sau prietenii, este cu siguranță o activitate pe care vor adora! Locaţii de picnic ar putea fi parcurile din oraş, locuri special amenajate, o margine de pădure, la munte sau chiar la mare, la ţară, pe malul unui râu sau, de ce nu, propria curte.

Aveți nevoie de o patură încăpătoare sau mai multe pentru stat pe iarbă, un coş de picnic special echipat cu farfurii, tacâmuri, cuţit, pahare, tirbuşon, serveţele etc. gustări și bauturi sanatoase pe placul tuturori, pungi pentru resturi și voie buna! Picnicul nu presupune doar faptul de a mânca şi de a lenevi la soare, ci este un prilej bun de a face mişcare, de a explora împrejurimile. Totodată este o cale excelentă de a veni în contact cu natura.


Toate aceste activități și jocuri vor deveni mult mai interesante pentru copilul dacă și adulți se implic în ele. Distracție plăcută împreună!

Abonare la newsletter

  • 0
  • 0

Coș (0 Obiecte)

Item removed. Undo