Cum să creați un colț de lectură atractiv pentru cei mici?



Studiile demonstrează că cei mici înconjurați mereu de cărți, de jocuri educaționale și de un mediu sigur și bine gândit, vor alege un bun drumul în viața lor. Noi părinții, în primul rând, trebuie să îi sprijim și să le încurajăm creativitatea și dragostea pentru lectură oferindu-le toate resursele necesare pentru a se dezvolta în cei mici curiozitatea, imaginația, cultura generală și un vocabular corect și bogat. Lectura stimulează și capacitatea de a descoperi soluții pentru a rezolva diferite situații.

Specialiștii recomandă ca, noi părinții, să fim un model pentru ei. Ajută să le citim într-un mod mai special, să dăm viață personajelor sau obiectelor. În acest fel copiii descoperă alături de părinți cât de distractivă poate fi lectura.

Cititul cu voce tare, macar o jumătate de oră în cursul zilei sau înainte de culcare îi relaxează și îi ajută să aibă un somn liniștit. Totodată, pentru a încuraja lectura, este important să avem un spațiu în camera copilului destinat special pentru citit. Spațiul de lectură e important să fie numai al lor și să le ofere liniștea necesară pentru a se concentra. Trebuie să fie un loc bine iluminat, de preferat lumină naturală.

Chiar dacă copii sunt încă mici și doar răsfoiesc paginile, în timp, acest colț va deveni locul lor preferat, locul unde trăiesc magia poveștilor, un loc unde se vor simți supereroi și un loc unde îi vom găsi cu zâmbetul pe buze.


În acest articol vă vom sfatuit cum să creați un colț de lectură atractiv pentru cei mici. O să vă prezentăm elementele care nu ar trebui să lipsească din colțul de lectură. Recomandăm ca fiecare familie să adapteze nevoilor sale modul de utilizare.


1- Bibliotecă construită la nivelul copilului, deschisă, de unde își pot lua singuri cărțile să le răsfoiască, să le frunzărească și ulterior să le așeze la loc. Acest model de bibliotecă ,,Casuța mea", cu un design jucăuș o să stimuleze împrietenirea prin joacă a copilului cu lumea fascinantă a cărților. Biblioteca este spațioasă și utilă pentru depozitarea cărților și a jucăriilor. Disponibilă în mai multe variante, cu 3 sau 4 etaje, finisată natur sau vopsită. Hornul poate fi folosit ca și spațiu pentru depozitarea creioarelor de colorat. În caz ca vor să își noteze ceva din cărțile pe care le citesc.


2- Raftul textil TADALAH, are avantajul că permit expunerea cărților în întregime, cu coperta spre exterior. Celor mici le este mai greu să aleagă cartea doar după cotor, ei caută imaginea. Specialiștii în educație timpurie recomandă expunerea prin rotație a cărților pentru a se evita un mediu prea încărcat. 


3- O salteluță realizată din materiale moi, plăcute la atingere, unde copilul poate să se așeze comod. Aceasta poate să devină atât locul preferat din casa: joaca, citit, somn, jocuri de rol, conversații cu prietenii sau jocuri de imaginație cu mama. O puteți așeza în interiorul cortului sau pe podea lângă bibliotecă sau raftul cu cărți. Rolul salteluței este decorativ, dar și funcțional, ajută la delimitarea spațiul de lectură, este și utila în casele unde podeaua este mai rece, aceasta asigurandu-i confortul necesar celui mic.


4-  Cortul Teepee promovează jocul imaginativ, dezvoltă inteligența și creativitatea copiilor. Cei mici vor fi încântați să aibă un spațiul doar al lor, intim și linistit, și evident, care se potrivește de minune cu spritul lor creativ.


5- Un scăunel și o măsuță. Sunt utile dacă copilul preferă să stea așezat pe scaunel în timp ce citeste. Setul Iepuraș  cu siguranță o sa fie adorat de copiii. În cazul în care vrea să deseneze ce a înțeles din ce a citit sau vrea să deseneze personajul lui preferat. Pe măsuță se pot pune niște gustări cu care să se răsfețe ocazional.


6- Pentru a încuraja responsabilitatea celor mici putem așeza pe masă: o vază cu o planta, un mic acvariu cu un peștișor, o țestoasă (la alegere, una din ele). Având grijă de plantă sau de animăluț copilul devine mai responsabil. Udarea plantei sau hrărirea animăluțului, poate fi un ritual de începere a lecturii.


7- Personalizează și completează decorul colțului de lectură cu niște planșe decorative așezate la nivelul copilului. Puteți opta pentru o planșă mare cu harta cu animalele lumii sau pentru planșe decorative pline de culori și mesaje creative și emoționale, înrămate în ramă din lemn masiv.


8- Accesoriile textile au și ele un rol important. Puteți opta pentru pernuțe decorative pline de culoare, cu mesaje sau chiar personalizate cu numele copilului. Pernuțele pot fi transformate în jucărie și este alegerea potrivită pentru amejanarea unui colțisor liniștit, potrivit pentru odihnă și relaxare.


9- Setul de litere PLAY sau READ din polistiren se poate integra în decorul colțului creat, într-un loc vizibil. Copiilor o să le fie mult mai ușor să vadă literele, să le recunoască și să le învețe.


Sperăm să vă fie de folos acest articol și recomandările noastre! Să nu uitați, implicați copiii în decorarea și în alegerea accesoriilor, este totuși un loc doar al lor!

Abonare la newsletter

  • 0
  • 0

Coș (0 Obiecte)

Item removed. Undo