Jocuri și activitătii pentru acasa

 


Jocurile și materialele educaționale simple, cu interpretări multiple, sunt cele mai importante pentru o dezvoltare sănătoasă a copilului. Atunci când copilul trebuie să utilizeze imaginația și creativitatea pentru a găsi propria cale spre descoperire și explorare, jocurile devin captivante și copilul se va întoarce la ele iar și iar.

Iată 5 jocuri și activități pe care dacă le puneți la dispoziția unui copil, acesta îți va fi recunoscător mai târziu:


1. Puzzle-uri

Puzzle-urile sunt materiale esențiale pentru  încurajarea gândirii creative și pentru dezvoltarea abilităților de observație, de procesarea informației și de logică, pentru ca cel mic să poată analiza și rezolva probleme.

Puzzle-uri cu forme geometrice colorate încastrate de diferite dimensiuni, ajută la înțelegerea conceptului de mărire/micșorare a dimensiunilor aceleași forme. Esențial în învățarea de forme, culori și învățarea practică despre ordinea mărimilor: mic, mediu și mare. Dezvoltă motricitatea fină, atenția si concentrarea prin provocarea de a potrivi fiecare formă.

Realizarea jocului de tip puzzle cu hărți invită copiii să-și pună întrebări și să caute singuri informații despre istoria diferitelor țări tocmai datorită formelor și contururilor. De asemenea, constituie o bună metodă de verificare a cunoștințelor acumulate de părinți.


2. Memo-games

Jocurile de memorie sunt pe de o parte un mod amuzant de învățare, reținere, recunoaștere a cifrelor și literelor, notelor muzicale, formelor și volumelor geometrice, iar pe de altă parte un mod excelent de antrenare a memoriei și un mod de  joacă distractiv. Copiii și adulții deopotrivă se vor întrece să își măsoare memoria, concentrarea, simțul observației și atenția la detaliu. Joaca repetitivă poate conduce la stimularea ordonării minții, creșterea puterii de concentrare și găsirea unor patern-uri repetitive pentru ajutarea învățării. Excelent pentru călătorii.

Cei mici se pot juca și singuri, fiind absorbiți de căutarea și potrivirea imaginilor precum și de grafica contururilor, și astfel încet-încet vor învăța fiecare semn iar cu un pic de ajutor, vor învăța și ce înseamnă fiecare. Cei mai mărișori se vor provoca pe ei înșiși sa vadă ce știu deja, să împerecheze, ordoneze sau să compună numere, cuvinte sau să născocească alta ordine  discurilor.


3. GeoBoards

GeoBoard este un material educativ ce stârnește imaginația în timp ce stimulează gândirea metodică și strategică prin rezolvarea provocărilor de natură spațială, geometrică sau ludică. GeoBoard poate fi cu diferite repere în forma de O, cu 5 sau cu 7 puncte pentru adaugă elastice.

Iată câteva beneficii ce reies din noile posibilități de folosire a GeoBoards

  • Antrenarea minții prin gândire logică.
  • Perseverență, declanșată din căutarea soluțiilor.
  • Dezvoltarea gândirii metodice.
  • Depășirea gândirii rigide indusă de rețeaua rectangulară.
  • Dezvoltarea vederii în spațiu.
  • Stimulează găsirea soluțiilor de exprimare esențială a unei imagini sau obiect.
  • Oferă suport pentru exprimarea abilităților personale de comunicare artistică.
  • Dezvoltarea simțului aprecierii și calculului.
  • Dezvoltarea abilităților motorii fine.

4. Balans și mișcare

Balansoarul Curcubeu este mai mult decât un simplu balansoar. Este un „mobilier” multifuncțional cu posibilități nenumărate de experimentare și joacă. Se poate folosi chiar din primele luni, atunci când copilul stă singur în funduleț sau începe să meargă de-a bușilea. Bebelușii pot fi rotiți încet, după care balansoarul se poate întoarce invers, transformându-se rapid într-un tunel prin care micii exploratori pot să se târască.

Copiii mici se pot balansa sau pot aluneca pe el, ca pe un mini tobogan. În momentele de pauză, curcubeul poate fi folosit ca scaun. Copiii mici își  pot sprijinii picioarele în timp ce sunt așezați pe un obiect mai înalt, iar copiii mai mari îl pot folosi ca înălțător. Curcubeul poate servii și ca pat pentru păpuși. Plasat pe lateral se poate transforma într-un magazin sau poate fi folosit pentru construirea unei ascunzători.

Mișcarea stimulează simțurile, dezvoltă mușchii și crește sentimentul de echilibru al copilului.


5. Jucării și materiale care încurajează jocul de roluri

Jocul de roluri încurajează dezvoltarea limbajului și a creativității. Actul de a sta în pielea unui personaj adult sau a imita o situație reală de viață, întărește  disciplina, controlul emoțiilor și abilitățile sociale ale celor mici  de care vor avea nevoie ca si adulți și de asemenea, pot aduce la conturarea pasiunilor și a hobby-urilor de mai târziu.

Jocul de roluri presupune folosirea limbajului, atât verbal cât și non-verbal. Este o modalitate amuzantă pentru cei mici de a-și exersa și îmbunătății vocabularul, de a învăța cuvinte noi, dar și de a înțelege mai bine diferite mesaje non-verbale.

Ce jocuri sau activității preferă copilul tău? Împărtășește-ne sugestiile tale în secțiunea de comentarii de mai jos!

Abonare la newsletter

  • 0
  • 0

Coș (0 Obiecte)

Item removed. Undo