Ce înseamnă GOTS și OEKO-TEX®?


Sigur ai auzit deja de materiale textile certificate OEKO-TEX® și GOTS sau ai văzut cel puțin o etichetă de pe un produs care conținea aceste grupări de litere. Dar știi ce înseamnă și de ce sunt importante? Dacă îți pasă de sănătatea copiilor tăi, acest articol este pentru ține!


Unele țesături folosite des la produse textile cu care intrăm în contact în viața de zi cu zi, pot fi periculoase pentru sănătatea copilului tău, deoarece pot conține substanțe toxice cu efecte problematice asupra sănătății, inclusiv alergii.

Gama, culoarea și textura țesăturilor depind de ingeniozitatea producătorilor, de procesele de fabricație prin care trec, precum și de substanțele chimice utilizate. În procesul de fabricație, textilele pot trece printr-o serie de tratamente chimice și nechimice — inclusiv prepararea și tratarea prealabilă, vopsirea, imprimarea și rafinarea țesăturilor. Se poate găsi o mare varietate de substanțe chimice în textile. Unele sunt utilizate pentru a da produsului un anumit efect — de exemplu, uneori se adaugă substanțe chimice speciale pentru ca păturică sau cearceaful să nu se șifoneze sau să nu mucegăiască. Textilele pot conține și uleiuri și grăsimi, amidon, uleiuri sulfonate, ceară și anumiți surfactanți. Substanțele chimice din nanoformele lor fac ca textilele să fie mai rezistente la apă, pete, cute, bacterii și mucegai.

Unele substanțe chimice pot fi dăunătoare. De exemplu:

 • Ftalații sunt substanțe chimice utilizate că agenți de înmuiere a plasticului, adăugate în mod obișnuit în diverse țesături pentru a le creste flexibilitatea, transparență, durabilitatea și durată de viață. Exemple de produse textile care pot fi confecționate cu țesături care conțin ftalații pot fi: jucării moale, fețe de masă, perdele de duș, tapet și tablouri, mânuși și huse textile. Ftalații pot fi absorbiți prin piele sau inhalați. Efectele ftalaților asupra organismului uman sunt dintre cele mai grave. ADHD, astm, diabet și cancer de sân, o serie de probleme de reproducere, inclusiv scăderea funcțiilor de reproducere la bărbați și endometrioză la femei. Ftalații prezintă cel mai mare risc pentru copii, care ar putea pune haine contaminate în gură.
 • Formaldehida și latexul pot provoca reacții alergice
 • Copiii expuși la plumb pot suferi leziuni cerebrale permanente, ceea ce duce adesea la dizabilități de învățare și la creșterea riscului de comportament violent.
 • Produsele din piele pot conține crom VI, care poate cauza o reacție alergică.
 • Anumite substanțe colorante pot fi dăunătoare pentru sănătate.


Copii mici tind să pună în gură aproape toate obiectele pe care le folosesc. Prin urmare, dacă jucăria, pernuță sau păturica lor conțin substanțe chimice periculoase, riscul de expunere la toxine este mai mare. 

Cum știi care articole textile nu conțin chimicale periculoase pentru copilul tău?


E simplu! De fiecare dată când cumperi un produs textil pentru copilului tău, fie un cort teepee, apărători, o jucărie moale, un babynest sau o păturică, asigura-te că are menționat pe eticheta GOTS / OEKO-TEX® STANDARD 100. 

Certificatele GOTS și OEKO-TEX® STANDARD 100 sunt standarde gestionate de organizații individuale, recunoscute la nivel mondial în industria textilă. GOTS este o certificare globală care acoperă textilele „organice”, în timp ce OEKO-TEX® STANDARD 100 este o certificare globală care acoperă textilele „organice și nonorganice”. Ambele au standarde de testare stricte în vigoare. Dacă un produs deține o certificare GOTS sau OEKO-TEX® STANDARD 100, poți fi sigură că produsul a trecut prin testare și este la fel de sigur pe cât poate fi pentru sănătate.

Ce înseamnă exact certificare GOTS 

Standardul Global Organic Textile (GOTS) este standardul mondial de prelucrare a textilelor atunci când vine vorba de fibre organice. Definește criterii de mediu la nivel înalt de-a lungul întregului lanț de aprovizionare de textile organice și necesită respectarea criteriilor sociale. Pentru a primi certificat GOTS, textilele trebuie să conțină minimum 70% fibre naturale organice certificate. Toate aporturile chimice  trebuie să îndeplinească un set de criterii de mediu și toxicologice, împreună cu planul de tratare a managementului apelor reziduale pentru orice prelucrare umedă implicată. Un produs textil care poartă eticheta GOTS „organic” trebuie să conțină minimum 95% fibră organică certificată. În cazul în care un produs care poartă eticheta GOTS „fabricată cu organic” trebuie să conțină minimum 70% fibre organice certificate.

Certificarea GOTS acoperă întregul proces textil. De asemenea, include practici de muncă echitabile și asigurarea că nu există substanțe toxice cunoscute utilizate ca parte a procesului de fabricație. În concluzie, sigure pentru oameni.

Ce înseamnă exact certificare OEKO-TEX?

Pentru a obține o certificare OEKO-TEX® STANDARD 100, materialul textil trebuie să fie lipsit de peste 100 de substanțe cunoscute a fi dăunătoare pentru sănătatea umană. Standardul ia în considerare următoarele:

 • Reglementări legale, cum ar fi interzicerea coloranților AZO, formaldehidă, pentaclorofenol, cadmiu, nichel etc.;
 •  Alte substanțe chimice dăunătoare care nu sunt încă reglementate legal;
 • Cerințele din anexele XVII și XIV ale Regulamentului European pentru Produse Chimice REACh, precum și lista de candidați ECHA SVHC;
 • Cerințe din Legea SUA pentru îmbunătățirea siguranței produselor de consum (CPSIA) privind plumbul;
 • Numeroase clase de substanțe relevante pentru mediu.

De unde poți achiziționa produse textile certificate GOTS și OEKO-TEX pentru puiul tău?

Pe DecorPentruCopii.ro poți găsi o gama variată de produse textile pentru copii și bebeluși care au fost confecționate la cele mai înalte standarde de calitate, folosind strict material calitativ și cu certificare GOTS și OEKO-TEX, astfel bebelușul tău se poate bucură de ore de odihne și joacă în siguranță.

Abonare la newsletter

 • 0
 • 0

Coș (0 Obiecte)

Item removed. Undo